Akcija travanj 2013

Već smo 22 godine s vama. Svakodnevno se u našim prostorima u Zagrebu, u Ulici grada Vukovara 235 i 239 okuplja četrdeset-ero naših korisnika  da bi, u okružju međusobnog uvažavanja, uz mnogo radosti i ljubavi sudjelovali u različitim umjetničko-terapeutskim i odgojno-obrazovnim aktivnostima. Program provodi 10 stručnih radnica (defektologa, odgojitelja, socijalnih radnika, umjetničkih terapeuta), a sastoji se od dva dijela: predškolskog (10-ero korisnika, djece s teškoćama) i programa za mlade i odrasle s intelektualnim teškoćama (30-ero korisnika).

 Da bismo pružili priliku našim korisnicima da mijenjaju percepciju i predrasude u društvu o sposobnostima osoba s invaliditetom, provodimo  mnoge zanimljive sadržaje kroz programe poludnevnog boravka (kreativne radionice-likovna, ručni rad, keramička; obrada vune, strojno šivanje, tkanje, dramska radionica, plesna radionica, plivanje….), te sadržajima raznih projekata kojima smo proširili aktivnosti i područja djelovanja,  kroz ove 22 godine postali smo poželjna sredina još mnogim osobama s invaliditetom koje čekaju uključenje u naše programe.

Trenutno je na listi čekanja 30-ero potencijalnih korisnika naših programa. Za proces uključenja potrebno je odobrenje Ministarstva socijalne politike i mladih. Zbog recesijskih mjera taj je proces zaustavljen, na žalost i štetu svih naših potencijanih korisnika.

 Grad Zagreb nam je prošle godine dao u najam i obnovio prostor, pa sad uz postojeći koristimo i novi od 145 m2. Novi prostor posjeduje izvrsne potencijale za plesne, glazbene, dramske radionice, za gimnastiku i druge oblike njegovanja kreativnog pokreta u prostoru. Uz to posjeduje prostor za radionicu strojnog šivanja i tkanja, jednu malu stambenu jedinicu (sobu, kupaonu, kuhinju) za učenje i usvajanje kompetencija za budući samostalni život naših korisnika.

U novom prostoru ima mjesta i za jedan posebno zanimljiv sadržaj-Štrikeraj caffe. Naime, otvorili bismo vrata građanstvu, pa bi tako, oni koji to žele,  bili naši dobrodošli gosti i učesnici malih kreativnih radionica. Naši bi ih korisnici ugostili, pomagali im pri svladavanju osnova ručnog rada ili samo asistirali pri određenim aktivnostima. Vrata bi svakodnevno bila otvorena.

U tom biste, ugodnom prostoru svi vi, koji volite ručni rad, druženje i susrete, imali prilike provesti kvalitetno slobodno vrijeme, darivajući iskricu svoje kreativnosti i primajući jednaku „dozu“ ljepote  od drugih učesnika.

 Dakle, prostor imamo. Ideje i voditelje aktivnosti imamo. Naši korisnici jedva čekaju susret s vama. Ali,nešto ipak nemamo. Prostor je potrebno prije početka najavljenih aktivnosti  opremiti.

Sredstva kojima raspolažemo su nažalost skromna i nedostatna. Sustavna financijska pomoć od strane državnih i lokalnih institucija osiguravaju nam tek oko polovine ukupno potrebnih sredstava za redovit program, neuključujući investiranje u održavanje i obnovu prostora, niti opremanje ovakve vrste. Dakle, i sredstva za kontinuiran program moramo osiguravati iz drugih izvora,  a kamoli  sredstva za opremanje prostora.

Prošle smo godine zahvaljujući emisiji HRT-a „Misija:Zajedno“ prikupili sredstva  kojima ćemo uspjeti opremiti sobu, kupaonu i radionicu strojnog šivanja i tkanja.

Za opremanje kuhinje i Štrikeraj caffe-a potrebno nam je još cca 30.000,00 kn.

 Ukoliko ste u mogućnosti, pomognite nam savjetom, informacijom, donacijom, volonterstvom …… kako bismo što prije započeli s najavljenim aktivnostima na našu i vašu radost.

Hvala za svaku pomoć, dobru riječ i  misao!

Vaši Ozanovci

 Potrebno nabaviti:

 Za kuhinju         –      Štednjak (ugradbenu pećnicu, ploču)

                                  Hladnjak

                                  Sudoper

                                  Perilicu suđa

                                  Kuhinjski elementi  (po mjeri)

 Za Štrikeraj caffe –  Mini kuhinju

                                 Perilicu za suđe

                                 Oramar za posuđe

 Za sanitarne čvorove-  Zidne ormare i police za sanitarni pribor

                                     Perilicu za veš

Galerija