Najava jutarnje eko-akcije u Novom Vinodolskom


Dana 1. 8. 2019. u 10 h provodimo akciju čišćenja plaže Crvenog Križa (plaže Pod Loparom), otočića San Marino, te okolne obale u Novom Vinodolskom.

Iako smo uvjereni kako građani Novog Vinodolskog s velikim predanjem brinu o čistoći svojih plaža, tijekom ljetnih mjeseci, zbog velikog broja posjetitelja, na obali može doći do većih onečišćenja i zato smo mi tu da pomognemo.

Ovom akcijom želimo kod naših korisnika (osoba s invaliditetom) i ostalih sudionika osvijestiti potencijalni ekološki problem zagađenja morske obale i njegove posljedice te pokazati kako se i osobe s invaliditetom mogu ravnopravno uključiti u brigu o okolišu te time biti primjer i pokretač promjene u društvu. 

Zagađivanje mora ima negativne učinke i na ljude kao karike prehrambenog lanca. Naime, plastika kojoj treba puno vremena da se razgradi, zapravo se ne razgrađuje u potpunosti nego u mikroplastiku, koji zatim jedu planktoni, kojima se hrane ribe i druge morske životinje, a  koje su hrana čovjeku. Na taj način zagađenje obale utječe i na zdravlje stanovništva.

Budući da Ozanovci tradicionalno ljetuju u Novom Vinodolskom u organizaciji Grada Zagreba i uživaju u ljepotama ovoga kraja, najmanje što možemo učiniti kako bismo se odužili prirodi i domaćinima je pomoći im da njihove plaže ostanu čiste.

Svaka ruka pomoći je dobrodošla u stvaranju ljepšeg i zdravijeg okruženja.

 Ukoliko se želite pridužiti,  javite nam se na e-mail: ivana.ozana@gmail.com

 

Galerija